Адрес

ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 53

Телефон

0610/5 27 50

Поща

info-300618@edu.mon.bg

21 СЕПТЕМВРИ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН БЕЗ ЗАГИНАЛИ НА ПЪТЯ

ное. 29, 2023

Европейският ден без загинали на пътя е част от традиционната Европейска седмица на мобилността.

За седма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира инициативата Дни на безопасност на пътя в периода от 16 до 22 септември 2022 г. под мотото „Остани жив и спаси живот“. У нас Дните на безопасността на пътя се провеждат под патронажа на министъра на вътрешните работи. Кулминацията на инициативата е 21 септември – обявен за Ден без загинали на пътя.

Учениците и учителите от СУ „Бачо Киро“ се включиха в общата инициатива на проекта за намаляване на смъртните случаи по пътищата и тежките наранявания в резултат на пътнотранспортни произшествия в Европа. Проведоха се беседи с учениците и се запознаха с различните ситуации на пътя като пешеходци, с основните правила на пътя с различни светлоотразителни пособия, които да послужат за по-доброто им обезопасяване и видимост във все по-късите дни през есенно-зимните месеци. Учениците от начален етап нарисуваха рисунки под наслов „Знам и спазвам правилата по безопасност на пътя“. Учениците от горен етап организираха велопоход.

Целта на проекта е участниците в движението да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението и как всеки може да допринесе за намаляване на опасните ситуации на пътя.