Адрес

ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 53

Телефон

0610/5 27 50

Поща

info-300618@edu.mon.bg

Млади гвардейци от Павликени разкриват нови хоризонти в Черна гора

апр. 11, 2024

Дванадесетокласници от СУ „Бачо Киро“ в град Павликени, Ивона Иванова и Емил Валентинов, изпълнени с ентусиазъм и желание за нови познания, взеха участие в Менторската програма „Младежите на България и Черна гора – мост за нови възможности“. Инициативата бе подкрепена от Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и Асоциация „Докосни дъгата“, със съдействието на заместник-председателя на Народното събрание, Росица Кирова.
По време на своето пребиваване в Черна гора, гимназистите имаха възможността да се срещнат с висши държавни длъжностни лица и да изслушат плановете за бъдещо сътрудничество между двете страни. Те бяха специални гости на министъра на образованието, науката и иновациите на Черна гора, г-жа Анджелика Якшич – Стоянович, където получиха обширна информация за образователната система и бъдещите планове за развитие.
В рамките на програмата младите българи проведоха срещи с футболната легенда Деян Савичевич и министъра на младежта и спорта, Драгослав Шкевич, които им споделиха своя опит и акцентираха върху таланта и трудолюбието като ключови фактори за успеха.
Освен обсъждането на въпроси, свързани с образованието и спорта, младите гвардейци имаха възможността да се запознаят с историята и функционирането на Парламента на Черна гора, както и да се срещнат с министъра по правата на човека и малцинствата, г-н Фатмир Джека, който подчерта важността на зачитането и защитата на правата на човека.
След успешното завършване на програмата, всички участници получиха сертификати за участие, а младите гвардейци от Павликени изразиха своята благодарност към организаторите и председателя на двете неправителствени организации, д-р Денислава Ангелова, Община Павликени в лицето на кмета инж. Емануил Манолов и екипа на СУ „Бачо Киро“ за възможността да бъдат част от тази незабравима визита.