Адрес

ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 53

Телефон

0610/5 27 50

Поща

info-300618@edu.mon.bg

Ученици от СУ „Бачо Киро“ с впечатляващи постижения в Олимпиадата по информационни технологии

апр. 22, 2024

За трети път ученик от СУ „Бачо Киро“ е класиран за участие в националния кръг на Олимпиадата по информационни технологии, която ще се проведе от 26 до 28 април в гр. Бургас. Втора поредна година проектът на Куентин Бьоргер от 9. а клас, специалност „Компютърна графика“, се класира за финала на НОИТ 2024, след като беше оценен от областната комисия с 90 т. (макс. 100).
Ученикът представи създадения от него собствен език за програмиране, наречен Gera, който се отличава от популярните в момента езици с това, че не е необходимо предварително деклариране на статични типове данни. Gera представлява компилиран език, който може да се използва естествено и в браузъра, като Rust, и се чете като Javascript. Освен това, той включва статични типове като C, Rust и Java, като е достатъчно бърз за повечето случаи на употреба. Проектът разполага с подробна документация и компилатор, достъпни онлайн.
На областния кръг на олимпиадата по ИТ, провел се в ПМГ „Васил Друмев“, гр. В. Търново, общо 8 ученици от СУ „Бачо Киро“ представиха 6 проекта в категориите „Мултимедийни проекти“, „Интерактивни приложения“ и „Софтуерни приложения“.
Цветан Цачев от 5. б клас завоюва първо място в областта в категория „Интерактивни проекти“ със своята интерактивна игра „Самолет сред птиците“.
В категория „Мултимедийни проекти“ първото място заеха Андриан Хинков и Димитър Енчев от 6. в клас с уеб сайт, посветен на изчезващи видове животни.
Проектът на Димитър Георгиев от 9. а клас „Чати с мен – AI чатбот“ дава възможност на потребителя за комуникация в реално време с изкуствен интелект, модифициран според нуждите му.
„Вълшебни дроби“ е математическа интерактивна презентация с автори Сияна Попова и Селена Стефанова от 5. а клас.
Здравко Атанасов от 5. б клас създаде проект, представляващ симулация на влакова композиция.
Тези вълнуващи постижения на учениците от СУ „Бачо Киро“ демонстрират не само тяхната ангажираност и умения в областта на информационните технологии, но и потенциала им в създаването на иновативни решения и приложения.