Адрес

ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 53

Телефон

0610/5 27 50

Поща

info-300618@edu.mon.bg

Върбан Илиев (Маестрото) – дух и музика!

май 13, 2024

В негова чест на 08.05.24 г. в СУ „Бачо Киро“ се състоя тържество за наименуване кабинета по музика – „Върбан Илиев“ и откриване на паметна плоча.
Дългогодишен учител по музика в училището, той е създател и ръководител на школуван хор, духов оркестър и вокално-инструментален състав.
Носител е на множество грамоти и награди. Почетен гражданин на гр. Павликени.
Тържеството, на което присъства кметът на Община Павликени – инж. Емануил Манолов, уважиха и много общински кметове, председателят на Общинския съвет, бивши учители и граждани.
Ученици откриха тържеството с химна, чийто създател на музиката е Върбан Илиев.
Водещият – г-н Ганчо Александров също сподели спомени от съвместната работа с маестрото.
Г-жа Петя Неделчева – Директор на СУ „Бачо Киро“, прочете решението на Педагогическия съвет за наименуване на кабинета и откриване на паметната плоча.
Вълнуващо слово произнесе и г-жа Боряна Върбанова – дъщерята на маестрото, която е учител в СУ „Бачо Киро“ и е достоен продължител на музикалното дело на своя баща.
Участниците в тържеството с интерес проследиха и неизличимите спомени на инж. Манолов от ученическите му години, свързани с Върбан Илиев. Кметът поздрави гостите и ръководството на училището за добрата кауза.
Тържествено бе прерязана лентата от инж. Манолов и г-жа Неделчева, а паметната плоча откри внукът на Маестрото Боян Бостанджиев – учител в СУ „Бачо Киро“.
Гостите проследиха в кабинета голям снимков материал от дейността на Върбан Илиев – песни, ноти, документални свидетелства и награди, представящи важни етапи от творческия му път.
Тържеството завърши с изпълнение на фанфарния оркестър с ръководител – Боряна Върбанова.