Търсене

Проф. Никола Кирилов Касабов е известен български математик и информатик. Никола Касабов е известен със своите изследвания по размити системи, невронни мрежи, компютърна лингвистика, ИИ. Преподавател е в университета в Отаго, Нова Зеландия.
Никола Касабов завършва приложна математика в Технически университет - София през 1972 и компютърни и инженерни науки 1971, и получава докторска степен по математичеки науки в ТУ през 1975.

Професор Касабов започва своето стремително изкачване към световните върхове от СОУ "Бачо Киро", гр. Павликени, където  завършва своето средно образование. В знак на благодарност през 2008г. учреждава ежегодна единична стипендия за най-добър зрелостник в областта на математиката, физиката и астрономията и информационните технологии. Стипендията е в размер на 300 лева, като от 2010г. по случай юбилейните 90 години на гимназията той учреждава втора стипендия от 100 лева за най-добро представяне на СОУ "Бачо Киро" от ученици от първи до осми клас.

Като своя отговорност професорът е поел ангажимента да поддържа електронна връзка с носителите на неговата стипендия и да им помага със съвети в по-нататъшното им развитие в живота. При редките си посещения в Павликени професорът никога не забравя да посети и СОУ "Бачо Киро".

Навигация

Нашите спонсори

kasabov 

rotary

  stipendia cc

Партньори на

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com