Търсене

Новини

В тазгодишното издание на Международното биенале за детска рисунка "Свищов 2011",  участваха 2117 рисунки на деца от 7 държави. Учениците пожелаха да участват в този конкурс. Рисувахме и изпратихме рисунките. Оценяващото жури бе в състав: председател Иван Бонев – директор на ХГ "Николай Павлович", Ангел Ангелов – художник и Пламен Терзиев – учител по изобразително изкуство.

Изключително сме горди, че ученичката  Катерина Калинова Георгиева от 2.в клас, получи втора поощрителна награда във  своята възрастова група  за рисунката – „Морско конче“. Поздравяваме това прекрасно дете, което е едно от мотивираните деца, което много сериозно взима присърце всяка една работа, която върши. Радваме се на поощрителната награда и се надяваме да имаме и по-високи постижения!

 

 

     На Велики вторник  учениците от третите класове на СУ ”Бачо Киро” посетиха Историческия музей по покана на г-жа Елена Христова. Посещението бе свързано с предстоящите Великденски празници. Възпитаници от нашето училище, за поредна година, се включиха в Работилница за боядисване  с естествени материали на великденски яйца. Учениците научиха как да боядисват яйца в червен, зелен и жълт цвят, използвайки продукти  само от природата. Беше демонстрирана техника как яйцата да станат шарени с мрежичка, памук, конци и нарязана на парченца хартия. Изключителен интерес събуди у децата рисуването на яйца с пчелен восък. На всеки клас бе осигурено отделно работно място с  необходимия брой яйца, бои и писалки с восък. Със съдействието на учителите, учениците нарисуваха и боядисаха  яйцата.

    Възпитаниците на СУ ”Бачо Киро” бяха много щастливи и удовлетворени от крайния резултат.

 

Шарените Великденски яйца са не само символ на Великден. Те създават настроение и радват малки и големи. А чукането с тях е ритуал за здраве. Традицията повелява първото боядисано яйце да е червено, да се постави пред иконата на Божията майка и да се пази до следващия Великден. Великденският обичай да се боядисват яйца оживя в класната стая на 1. а клас. Те спазиха традицията и оцветиха първото си яйце в червено, а останалите с т. нар. "мраморна" техника. Светли празници на всички от най-малките бачокировци!

 

 

Тази година в националния конкурс „КОСМОНАВТИКА 2021“ се включиха държавни и частни детски градини, училища, читалища и школи, центрове за личностно развитие, центрове за деца със СОП и висши учебни заведения. Част от тази пъстра палитра е и СУ „Бачо Киро“.

Нашето училище взе участие с рисунки на ученици от 1. а и 6. б клас и макети и информационни табла на ученици от 5. а клас.

„Изказвам благодарност на всички  учители, родители и деца за това, че се потопихте в космонавтиката и ме дарихте със своята любов и усмивки. Тъй като за мен всички участници са уникални като звездите на небето, всеки от Вас получава грамота със звезда на космическите надежди."

                  Ваш Асен Матеев, създател на ПИЦА (Планетарен информационен център за астронавтика) и организатор на конкурса „КОСМОНАВТИКА 2021“

Сред наградените проекти от партньорите на ПИЦА е този на Виктор Георгиев от 5. а клас в категорията „Информационно табло“. Наградата „Най-добър проект в категорията „Информационно табло“ се връчва от фирма „Юнион Интерактив ООД“, която е специализирана в областта на образователните технологии, софтуер и обучения на преподаватели.

Честито на Виктор Георгиев и поздравления за страхотните проекти на всички наши участници! Пожелаваме им в следващото издание на конкурса да участват и спечелят във всички категории!

Свои фаворити имат да изберат още трима от партньорите на Планетарния информационен център по астронавтика - Британски съвет в България, Химикотехнологичен и металургичен университет – София и Фондация „Еврика“. Надяваме ме се сред наградените пак да има представител на СУ „Бачо Киро“.

 

           

Учениците от 1а клас на нашето училище отделиха 15 минути за четене с наслада, без условия и изисквания, в Деня “Остави всичко и чети” – 12 април 2021 г. , организиран от фондация „Детски книги“. Първокласниците четоха забавни истории за костенурчето Франклин от едноименната поредица, любима на много поколения деца.

Този празник, известен още като DEAR Day, води началото си от книгите на американската писателка Бевърли Клиъри и се отбелязва в редица страни по света.    

Флашмоб събитието е своеобразно българско продължение на кампанията “Европа чете”, организирана през 2019 г. от организациите от мрежата EU Read.

България се включи със 17 360 участници. Това са  читатели от 22 държави на 4 континента (Европа, Азия, Северна Америка, Австралия).

 

Навигация

Нашите спонсори

kasabov 

rotary

  stipendia cc

v srebrov

 

Партньори на

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com