Търсене

 

kartingЙосиф Димитров Тошков от IVа клас е само на 10 години, а вече жъне успехи в един не толкова популярен спорт у нас, какъвто е картинга. На пистата в Плевен през м. юни 2019 г. той зае IV-то място. Един месец по-късно отново на същата писта се представи страхотно, изкачвайки се до второто стъпало на стълбичката на победителите. През септември пак в Плевен се класира 3-ти, което му отреди II-ро мястото в крайното класиране. На 5 октомври той завърши 4-ти в Русе. Отново IV-то място на състезанието на 12-13 октомври в Кюстендил. В града на черешите е най-бързата писта у нас, а Йоско на правата вдигна скорост от 90-95 км/ч. Младият пилот тренира на пистата в гр. Твърдица.

Поздравяваме нашето момче за успехите и му пожелаваме да покори още много писти не само у нас, но и по света, окичвайки се със златния медал!

Картингът е състезание с малки открити автомобили, състоящи се от рама, двигател и седалка. Тъй като скоростта на картовете не е много висока (съпоставима с другите моторни спортове), състезанията се провеждат върху писти, създадени специално за този вид спорт, с много завои и силно изразена динамика на движението и множество битки между пилотите.

Историята на картинга произлиза още от 20-те и 30-те години на миналият век, когато в Щатите бил популярен спорт с колички без мотори. След което идеята прераснала в колички снабдени с малки мотори. Този спорт обаче придобива широка известност чак в средата на миналият век.

В момента в България съществува една не лоша база и мрежа от писти. Можем да се похвалим и с няколко картинг писти от световна класа. Броят им е повече от 40: София, Варна, Бургас, Благоевград, Кюстендил, Обзор, Плевен, Пловдив, Попово, Разград, Русе, Сливен, Слънчев Бряг, Стара Загора, Шумен и др.

 

karting1  karting2

karting6 karting4

 

Навигация

Нашите спонсори

kasabov 

rotary

  stipendia cc

v srebrov

 

Партньори на

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com